Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki
- 2 jajka
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szkl śmietany
- 1 łyżeczka amoniaku
- ½ szkl cukru pudru
Masa:
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części. Upiec 5 placków. 1 na pokruszenie.
Masa: 2 szkl mleka, 1 szkl cukru, 1 margaryna Zagotować i lekko ostudzić. Dodać 2 jajka, 1 szkl. gęstej śmietany, 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.
Całość zagotować i gorącą masą przekładać placki.Jeden placek pokruszyć i posypać nim ciasto.placek-masa-placek-masa-placek-masa-placek-masa-pokruszony placek.
Uwagi:
Koniecznie trzeba przełożyć gorącym budyniem! Pyszne na drugi dzień. Piec w blaszce prostokatnej. Temperatura zależy od piekarnika, ale placki pieką się kilkanaście minut. Więc szybciutko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | elle |