Składniki:
1 główka czosnku,
2 koncentraty pomidorowe,
jarzynka,
słodka papryka,
ostra papryka,
pieprz czarny mielony,
2 łyżki oleju,
1 pierś kurczaka duża,
2 duze marchewki,
1 mrożonka fasoli szparagowej zielonej,
20 dag małych pieczarek (jeśli są duże, to kroimy je na plastry),
1 duży ziemniak,
1 mrożonka kalafiora.
Jak przyrządzić?
Czosnek obieramy, miażdżymy, wrzucamy do garnka około 5-litrowego, dodajemy olej i przysmażamy 30 sekund (dłużej nie, bo bedzie gorzki). Dokładamy przecier pomidorowy i przysmażamy następne 30 sekund. Zalewamy wszystko 2 szklankami wody. W miseczce mieszamy 2 czubate łyżki jarzynki, 1 łyżkę papryki, 1/2 łyżki ostrej papryki i czarny pieprz wsypujemy do zupy pomidorowej i mieszamy (ostatni raz!).
Pierś kroimy w kostkę i przysmażamy bez przypraw. Układamy warstwy w garnku, w którym mamy zupę pomidorową: kurczaka, marchewkę pokrojoną w słupki, fasolkę szparagową, pieczarki, ziemniaka pokrojonego w cienkie słupki, kalafiora. Całość przyciskamy łyżką cedzakową, aby sos pomidorowy zakrył ostatnią warstwę. Nie mieszamy. Pozostawiamy do zagotowania i 1 h dusimy na małym ogniu, aż ziemniak będzie miękki.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, praska, deska do krojenia, miseczka do przypraw.
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło z ryżem. Można też, jeśli coś zostanie, przełożyć do słoików i pasteryzować.
Uwagi:
Według uznania dodajemy przyprawy z miseczki. Jeśli chcemy postać pikantną, to dodajemy więcej papryki ostrej. Należy pamiętać, aby przypraw było sporo - warzywa wciągają przyprawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 dużych |
Kaloryczność | mała |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Luiza |