Składniki:
0,5 kg białego sera, 1 jajko, sól, przyprawy, (ewentualnie 1 łyżeczka sody)
Jak przyrządzić?
1. Mielimy bądź kruszymy ser biały do jakiegoś pojemnika i przykrywamy.2.a) czekamy ok. 2 dni co jakiś czas mieszając aby się "uleżał", tzn. jak to niektórzy mówią zaczął śmierdzieć (pojawi się na serze nalot, podobny jak w pleśniakach). b) można ten efekt przyspieszyć posypując ser sodą ale i tak około 1 dnia powinien odczekać.3. Następnie na patelnię, na rozgrzane (najlepiej) masełko wrzucamy nasz serek, mieszamy, dodajemy jajko aby wszystko związało, dodajemy przyprawy (najczęściej oprócz soli - kminek - ja nie lubię).
Jak podawać?
Taki serek je się gorący, ewentualnie ciepły! Na kanapce z masłem! (ja na wierzch dodaję pomidorki jak są). Jak wystygnie można oczywiście jeść zimny, ale zawsze też można podgrzać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Mati |