Składniki:
- ugotowane ziemniaki(najlepiej resztki z garnka)
- ser(dowolny nadający się do smażenia)
- boczek
- oliwa z oliwek (lub olej)
- oregano
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki o jednakowej grubości (dzięki temu ziemniaki będą równo upieczone). Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dodajemy boczek. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy z obu stron na złoto i posypujemy serem. Na chwilę przykrywamy patelnię (szybciej się ser rozpusci) i posypujemy oregano. Sera powinno być tyle aby związał on ze sobą ziemniaki.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Najlepiej smażyć na patelni wielkości talerza i następnie potrawe zsunąć w całości.
Uwagi:
Jest to szybka potrawa na kolację. Można zjeść ziemniaki pozostawione z obiadu lub nawet z poprzedniego dnia.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Wasilij |