Składniki:
1 opakowanie soi (ok 40 dag),
2 średnie marchewki,
1-2 jajka,
1-2 cebule,
1 większa pietruszka,
sól,
pieprz,
inne przyprawy do smaku według uznania,
ewentualnie czosnek według uznania,
bułka tarta,
margaryna.
Jak przyrządzić?
Soję najpierw moczymy przez całą noc w zimnej wodzie (12 godz.), przed gotowaniem wylewamy tę wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 2 godzin. Osączoną soję należy zemleć w maszynce do mięsa 3-4 razy. Marchewkę i pietruszkę należy ugotować. Do soi dodajemy zmieloną marchewkę, pietruszkę i cebulę, jeżeli ktoś dodaje czosnek to najlepiej przepuścić go przez dziadka do orzechów, natępnie dodajemy jedno jajko. Jeżeli masa pasztetowa będzie za gęsta, należy dodać drugie jajko. Może się tak stać, że po dodaniu drugiego jajka masa będzie za rzadka, wtedy należy dodać odrobinę bułki tartej i po sprawie. Masę sojową doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania, można również dodać pieczarki, paprykę lub wszystko inne na co macie ochotę. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy dobrze bułką tartą. Przekładamy do niej masę sojową i wyrównujemy jej wierzch, można również kilka razy wypuścić formę z rąk na stół żeby wyszło powietrze, wtedy lepiej odchodzi po upieczeniu. Po tym należy położyć kilka plasterków margaryny na wyrównanej masie i włożyc do piekarnika. Piec ok 1 godz. w temperaturze ok 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyjąć formę z pasztetem i pozostawić tak to wystudzenia. Przestudzony pasztet wyjąć z formy. Smacznego.
Jak podawać?
Pasztet można jeść samodzielnie lub jako dodatek do kanapek.
Uwagi:
Przy wyjmowaniu pasztetu z formy pasztet może być lekko ciepły.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kaśka |