Ciasto na pizzę (autor Bison) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

500 g mąki,
125 g ciepłego mleka,
75 g ciepłego sklarowanego masła,
15 g drożdży,
7 g cukru (1 łyżeczka),
paczuszka ziół prowansalskich (albo pół paczki marynaty do mięs kamisa),
1 cebulka,
1 ząbek czosnku,
sól do smaku,
ciepła woda do doprowadzenia ciasta do odpowiedniej konsystencji.

Jak przyrządzić?

Moi drodzy, przepisów na ciasto jet niemal tyle ilu jest kucharzy. Proporcje bywają różne ze względu na indywidualne cechy mąki (jej wilgotność, typ - osobiście polecam typ 650 zmieszany w stosunku 4:3 z typem 500) na 2 kilo mąki potrzebujemy około 500 ml ciepłego lekko osolonego mleka z 3 łyżeczkami cukru w którym drożdże rosną doskonale ponieważ wykożystują nie tylko sacharozę ale również laktozę (solimy aby wyrównać gradienty stężeń osmotycznych). Jeśli mąka jest "chłodna" możemy ogrzać ją w mikrofalówce (1 minuta/kilogram mąki/700W mocy), dzięki temu ciast rośnie niemal expresowo. Mieszamy część mąki w misce z całością mleka uzyskujemy w ten sposób "bazę", najlepiej wykonać to za pomocą trzepaczki rózgowej. W międzyczasie rozpuszczamy kostkę masła, możemy dodać zioła prowansalskie i drobno skrojoną cebulkę i czosnek. Po przestudzeniu dolewamy tłuszcz do "bazy". Energicznie mieszamy dodajemy mąki i gdy uzyskamy dość gęste ciasto wykładamy je na stolnicę z resztą mąki wyrabiamy szybko i energicznie angażując raczej palce niż zamknięte dłonie (w ten sposób ciasto będzie pulchniejsze dzięki wtłoczeniu dodatkowej ilości powietrza) czasami zdarza się że mąka jest wybitnie sucha dlatego jeśli podczas wyrabiania zauwarzysz że ciasto może być zbyt twarde lub zbyt suche zrezygnuj z dalszego wyrabiania "w mące" i wyrób je na czystej powierzchni. Ciasto powinno mieć konsystencję ciepłej plasteliny. Następnie dzielimy ciasto rozwałkowujemy na grubość według gustu (z 1 cm ciasta surowego otrzymujemy zwykle 3 do 4 cm) wykładamy na natłuszczoną blachę i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni (jeśli nie masz takiego piekarnika ustaw blachy w ciepłym miejscu i nakryj wilgotną ściereczką (wilgotną a nie mokrą, i wciepłym miejscu ale nie na kaloryferze ;-). Później polecam ciasto od razu podpiec w temperaturze 160 stopni C przez około (zależy od grubości) 15 min., a dopiero później rozkładamy składniki na pizzę i kończymy pieczenie. Dodatek masła sprawia że uzyskujem lekko serowy posmak z nutą orzechów, oraz delikatną strukturę (ciasto jest bardziej kruche) i "nie ciągnie się w ustach", dzięki niemu ciasto jest smaczniejsze; świeże minimum przez 3 dni i nawet na zimno smakuje wybornie. Mleko uzupełnia w aminokwasy egzogenne białka mąki, dzięki czemu uzyskujemy produkt nie tylko doskonały w smaku ale także odżywczy. Nie zapominajmy o soleniu mąki... (wtedy gluten z mąki lepiej wiąże wodę).

Potrzebne przybory:

misa, trzepaczka rózgowa, garnuszek lub szklanka, microfalówka, ewentualnie wałek, łyżeczka.

Jak podawać?

Wszyscy wiemy przecież jak podać pizzę. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt5 zł
AutorBison

Ciasto na pizzę (autor Bison): Podobne przepisy

Ciasto na pizzę (autor Bison): wypróbuj również

Doprowadź domową pizzę do perfekcji!

... Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie dobrane składniki. Innym razem wrzucamy na nią wszystko to, co akurat mamy pod ręką. Co ciekawe, za każdym razem smakuje świetnie ... ! Należy jednak pamiętać, że chociaż pizzę ...

dawno temu

Domowa pizza

... zestawieniu cieknie nam ślinka. Naszą silną wolę na próbę wystawia także myśl o zatopieniu zębów w chrupiącym cieście oraz przeróżnych dodatkach, jakie mogą się na nim znaleźć. Zdając sobie sprawę ... z doznań, jakich dostarcza nam jedzenie ...

dawno temu

Pizza wegetariańska - przepis palce lizać

... Pizza wegetariańska może być naprawdę pyszna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. To nic trudnego i z łatwością upieczesz takie bezmięsne danie w domu. Możesz postępować zgodnie z tym przepisem lub włożyć na pizzę inne ulubione dodatki. Co ...

dawno temu

Sos do pizzy

... staramy się zrobić smaczną domową pizzę. I nawet jeśli wiemy, jak zrobić ulubione ciasto i skomponować najsmaczniejszy farsz, to jednak pozostają dla nas tajemnice dotychczas nieodkryte. Jedną ... się przede wszystkim potrawy chińskie, dania ...

dawno temu

Pizza serce na walentynki

... Pizza serce na walentynki to naprawdę fajny pomysł. Nie trzeba przecież drogiej kolacji, żeby ten wieczór był wyjątkowy. Wystarczysz ty, ubrana w seksowna sukienkę, świece, dobra muzyka i jego ulubione danie – pizza. Jeśli zrobisz ją w kształcie ...

dawno temu

Pyszna pizza - szybki przepis

... Z czego najbardziej ucieszą się dzieci po powrocie ze szkoły? Co uwielbia mąż? Czym ty sama nie pogardzisz? Pizza – to odpowiedź na wszystkie pytania. Nie możemy oczywiście mówić tu o diecie ... , ale czasem trzeba odpuścić i zjeść coś naprawdę ...

dawno temu

Pizza neapolitańska - pyszny przepis

... Pizza to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Niektórzy mogą ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest świetna na każdą okazję. Jeśli do tej pory jej nie robiłaś, bo nie miałaś sprawdzonego przepisu ... , to czas, by to zmienić. Oto przepis na ...

dawno temu

Dietetyczna pizza nie jest jak Yeti

... Dietetyczna pizza to nie żart. Ona naprawdę istnieje. Jest weekend, masz więcej czasu, nie zamawiaj pizzy przez telefon, tylko zrób ją sama. Będą z tego same korzyści. Zaoszczędzisz pieniądze, zjesz ... się od przygotowania ciasta. Zmieszaj mąkę ...

dawno temu

Skąd naprawdę wzięła się pizza?

... , rodzynki, miód, czy orzechy. Tak naprawdę pizza we Włoszech była określeniem na każdy typ chleba, czy ciasta, które było smażone lub pieczone. Mimo tego, że w całym rejonie Morza Śródziemnego ... Pizza, którą znamy zawdzięcza swoje pochodzenie ...

dawno temu

Polacy kochają pizzę

... Polacy kochają pizzę. Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników. ... Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu. Pizza ...

dawno temu

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zaproś znajomych! DIY

... Pizza podbiła serca wielu ludzi na całym świecie. Doczekała się swoich wiernych fanów także wśród Polaków, niektórzy nawet wpisali sobie pizzę w swój codzienny jadłospis. Dla wszystkich jej fanów ... dzisiejsze święto 9 lutego (Międzynarodowy ...

dawno temu

Nożyczki do pizzy

... O narzędziach do krojenia pizzy było już wielokrotnie, ale nigdy wśród nich nie znalazły się nożyczki. Brzmi to conajmniej dziwnie, aczkolwiek jest to dość ciekawy pomysł. Trzeba od razu zaznaczyć ... , że nie są to zwykłe nożyczki i ich funkcja ...

dawno temu

Futurystyczna piła do pizzy

... Mogłabym napisać, że jest to zwykły nóż do pizzy - ale czy aby na pewno tak jest? Oczywiście, że nie. A zawdzięcza to przede wszystkim swojemu futurystycznemu wyglądowi, którego nadał mu ... jego projektant - Frankie Flood. Tak więc nóż nazwany ...

dawno temu

Pilarka do pizzy

... sobie nie przypominać o takich sprawach w codziennym życiu, mając w kuchni zawsze pod ręką pilarkę do pizzy, inspirowaną oczywiście pilarkami do drewna. ... sobie nie przypominać o takich sprawach w codziennym życiu, mając w kuchni zawsze pod ...

dawno temu

Pizza za darmo, o ile znajdziesz restaurację

... Skusilibyście się na pizzę za darmo? Jasne! Kto by się nie skusił! W Nowym Jorku powstała restauracja, w której pizzę można zjeść za darmo. O ile tylko uda się tą restaurację znaleźć. „Ukryta ... użytkownikom. Na mieści pozostawiono ulotki ...

dawno temu

Od dziś podział pizzy staje się dziecinnie prosty

... Jesteś perfekcjonistką w każdym calu, a w szczególności w kuchni? Lubisz serwować domownikom pizzę - najlepiej tę domowej roboty? Wiadomo, że nie zawsze ma się siły i ochotę, aby ją robić ... , aczkolwiek jaka później jest satysfakcja... Ale ja ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Powiązane Tematy