Składniki:
2 szkl. ryżu, 3,5 szkl. wody, 2 duże cebule, 6-7 łyżek oleju lub oliwy
przyprawy: papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ryż przepłukać na sitku, cebulę pokroić w kostkę. W średnim rondelku (najlepiej teflonowym) rozgrzać olej, wrzucić opłukany ryż i podsmażać mieszając ok. 2 min., potem dodać cebulkę i też lekko podsmażyć mieszając. Wszystko zalać wodą i dodać przyprawy. Przykryć i gotować ma malutkim ogniu aż ryż wchłonie wodę. Gdyby ryż był twardy można dodać jeszcze odrobinę wody. Powinien wyjść sypki, ale mi się to jeszcze nie udało :). Poza tym pychota!
Jak podawać?
zamiast ziemniaków do obiadu, z mięsnymi sosami, z duszonymi warzywami
Uwagi:
Super przepis dla tych, którzy nie lubią ryżu gotowanego tradycyjnie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ewuś |