Składniki:
- 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka na osobę)
- cukier również w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy kawę, ja daję 2 łyżeczki na każdą osobę
Jak przyrządzić?
Do szejkera wlewamy mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną (ale suchą, nie rozrabiamy jej z wodą!) oraz cukier. Ubijamy w szejkerze aż cukier i kawa rozpuszczą się. Szklanki napełniamy w 1/2 mlekiem ubitym z kawą (tym z szejkera), a pozostałe pół szklanki uzupełniamy zagotowaną, gorącą wodą. Wodę należy wlewać bardzo powoli i cienkim strumieniem. Jest to bardzo prosty sposób na pyszną kawę. Podczas dolewania wody tworzy się przepyszna pianka, która nie opada. Polecam wszystkim smakoszom kawy!
Potrzebne przybory:
szejker
Jak podawać?
Najlepiej w wysokich szklankach do cafe au lait.
Uwagi:
Ja eksperymentowałam dodając do szejkera z mlekiem mi kawą różne słodkie alkohole, np. amaretto, dobrze smakowało też z rumem. To przesłodka rozpusta :)
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | OLA |