Kawa po włosku

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka na osobę)
- cukier również w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy kawę, ja daję 2 łyżeczki na każdą osobę

Jak przyrządzić?

Do szejkera wlewamy mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną (ale suchą, nie rozrabiamy jej z wodą!) oraz cukier. Ubijamy w szejkerze aż cukier i kawa rozpuszczą się. Szklanki napełniamy w 1/2 mlekiem ubitym z kawą (tym z szejkera), a pozostałe pół szklanki uzupełniamy zagotowaną, gorącą wodą. Wodę należy wlewać bardzo powoli i cienkim strumieniem. Jest to bardzo prosty sposób na pyszną kawę. Podczas dolewania wody tworzy się przepyszna pianka, która nie opada. Polecam wszystkim smakoszom kawy!

Potrzebne przybory:

szejker

Jak podawać?

Najlepiej w wysokich szklankach do cafe au lait.

Uwagi:

Ja eksperymentowałam dodając do szejkera z mlekiem mi kawą różne słodkie alkohole, np. amaretto, dobrze smakowało też z rumem. To przesłodka rozpusta :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje5-6
Przybliżony koszt5 zł
AutorOLA

Kawa po włosku: Podobne przepisy

Kawa po włosku: wypróbuj również

Powiązane Tematy