Składniki:
pół puszki tuńczyka lub pół piersi z kurczaka grilowanej lub usmażonej, 5-7 liści sałaty (najlepiej "karbowanej"), 1 pomidor, 1 mała cebulka, 1/4 papryki, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 plaster szynki, 1 plaster sera żółtego, sos (jaki kto lubi - czosnkowy, ziołowy, vinegret)
Jak przyrządzić?
Tuńczyka lub pierś pokroić w dowolne kawałki, pomidora pokroić w "ósemki", cebulę w plasterki, a nasęepnie rozdrobnić na pojedyncze krążki, paprykę pokroić w paski, jajko w ćwiartki, plaster szynki zwinąć w rulon, a potem pokroić go tak aby powstały małe ruloniki, to samo wykonujemy z serem żółtym, liście sałaty rozkładamy na całym naczyniu, a na sałacie ukłdamy resztę składników (tu przyda się troszkę fantazji, żeby sałatka pięknie wyglądała). Przed samym podaniem polewamy sosikiem, no i smacznego.
Uwagi:
Sałatka jest troszkę pracochłonna ze względu na zróżnicowane składniki, ale efekt wizualny i smakowy po prostu rewelacyjny. Nnajlepiej prezentuje się na dość dużym płaskim talerzu, a z grzankami lub pieczonym ziemniaczkiem może spokojnie zastąpić tradycyjny obiad.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | Surprise24 |