Sk艂adniki:
3-4 filety sledziowe solone ("matjas"),
spora cebula,
jablko (najlepiej reneta lub inne niezbyt slodkie),
3-4 sliwki suszone,
garstka rodzynek,
lyzka musztardy,
2 lyzki oliwy,
pol lyzeczki octu,
lyzeczka miodu,
sol, pieprz,
przyprawa korzenna (moze byc nawet taka do piernikow lub do grzanca).
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Sledzie wymoczyc zeby nie byly za slone.
2. Jablko i cebule obrac i pokroic na drobniutka kosteczke.
3. Podsmazyc na oliwie 3/4 jablka i pol cebuli (jablko moze sie troche rozpadac).
4. Sledzie wyjac z wody i pokroic na dosc drobna kostke, wrzucic do miski z pozostala pokrojona surowa cebula i jablkiem.
5. Dodac drobno pokrojone suszone sliwki i rodzynki.
6. Dodac musztarde, lyzke oliwy, miod.
7. Dodac wystudzona cebule i jablko z patelni, wymieszac skladniki.
8. Doprawic: sola, pieprzem, przyprawa korzenna i octem wedle uznania (trzeba pamietac zeby nie przesadzic zm sola, bo jak sie przelezy to moze byc za slone - najlepiej dodac tylko troszke, a potem ewentualnie dosolic).
9. Odstawic do lodowki zeby sie przelezalo - najlepsze nastepnego dnia.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Autor | cherryvamp |