Dyniowa zupa - krem

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duża cebula,
3 marchewki,
plaster selera,
1 pietruszka,
dynia (w ilości zależnej od pożądanej ilości zupy ;)),
kostka rosołowa (najlepiej drobiowo-warzywna),
masło,
sól, imbir, gałka muszk., wegeta do smaku,
śmietana.

Jak przyrządzić?

Cebulę podsmażyć na maśle, następnie wrzucić marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki, seler i dynię pokrojona w kosteczki, wszystko poddusić ok. 5 min. Następnie warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby je przykryła. Dodać kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować, dodać śmietany. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Uwagi:

Z przepisu można gotowac też zupki z innych warzyw, w zależności od preferencji :) zastępując dynię np. brokułami, ziemniakami lub marchewką. Pychota! :) Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
AutorTrzpiotka

Dyniowa zupa - krem: Podobne przepisy

Dyniowa zupa - krem: wypróbuj również

Powiązane Tematy