Składniki:
1 duża cebula,
3 marchewki,
plaster selera,
1 pietruszka,
dynia (w ilości zależnej od pożądanej ilości zupy ;)),
kostka rosołowa (najlepiej drobiowo-warzywna),
masło,
sól, imbir, gałka muszk., wegeta do smaku,
śmietana.
Jak przyrządzić?
Cebulę podsmażyć na maśle, następnie wrzucić marchew i pietruszkę pokrojoną w plasterki, seler i dynię pokrojona w kosteczki, wszystko poddusić ok. 5 min. Następnie warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby je przykryła. Dodać kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować, dodać śmietany. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Uwagi:
Z przepisu można gotowac też zupki z innych warzyw, w zależności od preferencji :) zastępując dynię np. brokułami, ziemniakami lub marchewką. Pychota! :) Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Trzpiotka |