Składniki:
Na ciasto: 4 jajka (zimne!), 12,5 dkg mąki, 12,5 dag cukru, zapach,
Na krem: 0,5l śmietany kremówki (zimna!), 2 łyżki cukru pudru, 2x śmietan-fix,
Maliny
Jak przyrządzić?
Rozdzielić jajka. Pianę ubić ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem, dodać do białek, przemieszać łyżką. Mąkę przesiać, dodać i przemieszać. Wylać na brytfankę na papier śniadaniowy posmarowany olejem. Rozsmarować na prostokąt. Piec ok. 15 minut w 160-170 stopniach. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Nie za bardzo spiec, bo się połamie. Po upieczeniu delikatnie odkleić od papieru i zwinąc w roladę. Zawinąć w ściereczke i odstawic do wystygnięcia. Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, ubijać. Po chwili dodać cukier i śmietan-fix. Ubijać aż się zrobi gęsta masa. Posmarować ostygniętą roladę i posypać najlepiej świeżymi malinami. Zwinąć roladę i posypać cukrem pudrem. Trzymać w lodówce. Można zamiast malin dodać inne owoce lub wiórki kokosowe, ale z malinami jest wyśmienita. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agatka |