Składniki:
4 pojedyńcze piersi z kurczaka, 15-20 dag pieczarek, główka czosnku, średnia papryka czerwona, cebula średnia, sól czosnkowa, przyprawa do kurczaka, zioła do drobiu, sól, ser typu "hochland", olej, łyżka masła, łyżka śmietany, 2 łyżki mąki.
Jak przyrządzić?
1. Piersi ubić na kotlety, delikatnie wetrzeć sól czosnkową, później delikatnie popruszyć przyprawą do kurczaka i ziołami, cebule obrać i pokroić, czosnek obrać. Troszke oleju wlać do gęsiarki (innego naczynia do duszenia)na wrzący olej wrzucić część cebuli podsmażyć, wrzucić piersi i ząbki czosnku. Zalać delikatnie wodą i dusić przez ok. 15-20 min.2. Pieczarki obrać i pokroić w talarki, paprykę opłukać i pokroić w kostke. Do rondelka dać łyżke masła roztopić wrzucić reszte cebuli i pieczarki, dodać troche wody i soli, dusić ok. 10 min później dodać papryke i dusić jeszcze ok 10 min. Zagęścić śmietaną z mąką i wodą.3. Rozgrzać piekarnik do ok 200 st. Cel. Przygotować brytfannę, przełożyć folią aluminiową, posmarować margaryną/olejem. Ułozyć piersi z kurczka położyć na nich pieczarki z papryką przykryć serem typu "hochland" (ja dałem ser z szynką i salami). Włożyć do piekarnika aż ser się ładnie rozłoży na kotletach - to jest ok. 10 min. - nie czekać aż się rozpuści! - bo się przypali.
Potrzebne przybory:
Tłuczek do mięsa, gęsiarka lub inne naczynie do duszenia, rondelek, brytfanna, folia aluminiowa.
Jak podawać?
Podawać z frytkami lub ziemniaczkami smażonymi. Lub jak kto lubi ;)
Uwagi:
To wygląda skomplikowanie - ale wcale nie jest takie! I nawet szybko się to robi. I warto - polecam! Przed położeniem pieczarek na kotletach mozna dać ketchup. Można też zamiast kotletów pokroić piersi w paski lub kostke i wtedy podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Lesiu |