Składniki:
- królik,
- tymianek,
- śmietana kwaśna kremówka,
- musztarda (najlepiej jakaś francuska lub chrzanowa),
- odrobina oleju na spód blachy,
- pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Królika myjemy, porcjujemy i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie grubo smarujemy musztardą, kładziemy na blachę wysmarowaną olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika(170-190oC). W połowie pieczenia smarujemy królika śmietaną i wstawiamy do pieca, aż mięso nie zmięknie.
Jak podawać?
Królik świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub puree oraz dowolną surówką.
Uwagi:
Królik w musztardzie to wyśmienita potrawa, idealna na święta wielkanocne, jak i na inne okazje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Autor | AN |