Sk艂adniki:
1. okolo 800-1000gr miesa mielonego (wolowo wieprzowe)
2. 1 duza lub 2 mniejsze cebule
3. 7-10 zabkow czosnku
4. 1 paczka fix do sosu bolonskiego (ja uzywam knorra)
5. 1 sloik sosu bolonskiego knorra (taki gotowy do makaronu)
6. 1 sloik sosu pomidorowego importowanego z wloch (przetarte pomidory, dostepne w kazdym Realu)
7. okolo 700-800 g sera mozzarela. Ja kupuje 4 paczki po 200 g tartej mozzareli z serii "President"
8. odrobina oleju do smazenia
9. paczka makaronu do lazanii
10. okolo 1 szklanki wody
Jak przyrz膮dzi膰?
Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno. Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo 5 minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych 5 minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska.Dodajemy do mieska okolo 1 szklanke wody, do tego wsypujemy fix knorra do sosu bolonskiego oraz sloiczek gotowego sosu. Wiem ze mnostwo ludzi jest przeciwnych stosowaniu gotowych produktow, lecz zereczam, ze przepis ten jest sprawdzony wielokrotnie i na prawde efekt koncowy jest super.....Wracajac do gotowania....Mieszamy calosc i gotujemy na malym ogniu przez kolejne 5 minut. 15 minut wystarczy, gdyz miesko 'dojdzie' jeszcze 45 minut w piekarniku w nastepnym etapie. Odstawiamy na bok.Bierzemy prostokatna teflonowa forme, taka jak do pieczenia ciast, wylewamy na dno troche sosu pomidorowego tak by przykryl dno formy. Na to ukladamy 1 warstwe makaronu (nie gotoujemy go wczesniej, nie trzeba) lecz zwracamy uwage, by platy NIE zachodzily na siebie.Na ulozona warstwe makaronu nakladamy sos miesny i posypujemy to starta mozzarela.Na warstwe mozzarelli ukladamy kolejne platy makaronu i polewamy je delikanie sosem z pomidorow. Na to znowu miesko, kolejna porcja mozzareli i znow makaron. Sos pomidorowy, miesko, oraz ostatnia porcja mozzzarelli (mozna dac troche wiecej na gore serka).Calosc wkladamy do piekarnika, 200*C, na okolo 40-45 minut.Piekarnik proponuje ustawic BEZ termoobiegu, po prostu grzalki gora i dol. W czasie zapiekania, warto podgladac nasza lazanie tak by jej nie spalic.
Uwagi:
Jak pisalem w opisie wiem ze wiele osob nie lubi uzywac gotowych sosow, jednak przepis ten jest sprawdzony, i efekt koncowy jest na prawde wart polecenia. Proponuje sie "przemoc" i sporobowac.Wiem ze przepis nie podaje sosu beszamelowego. Otoz ta wersja, z sosem z tartych pomidorow, daje lazanie o delikatnym pomidorowym smaku, lazania z beszamelem ma swoisty 'mocny' smak. To jest po prostu wersja 'light' a sos tak na prawde sluzy jedynei 'zmiekczeniu' makaronu.Fix bolonski ma na celu nadanie potrawie 'wloskiego' klimatu. Jesli kots nie cierpi instantow, i ma te wszystkie ziolka w formie suszonej - smialo mozna zastosowac wlasna kompozycje, tak by osiagnac 'smak bolonski'.Pozdrawiam i zycze smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | Porcja dla 6-8 osob |
Przybli偶ony koszt | 50 z艂 |
Autor | Arthur'o |