Składniki:
udziec indyka około 1,5 kg, kilka ząbków czosnku, 2 łyżki oleju do smażenia, marynata do mięsa: 2 łyżki octu winnego, łyżeczka soli, łyżka oleju
Jak przyrządzić?
Składniki marynaty wymieszać i pokryć nią powierzchnię mięsa, odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie położyć nań czosnek pokrojony w plasterki. Całość zrolować ciasno i obwiązać białą bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1,5 godz. w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Oczywiste
Jak podawać?
Podawać na gorąco do ziemniaków lub ryżu lub na zimno do pieczywa jako wędlinę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maria |