Składniki:
25 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkiem wołowiny), 1 jajko, 1 mała pokrojona w kostkę cebulka, 2 czubate łyżki surowego ryżu, 1/4 małej (15cm średnicy) białej lub włoskiej (smaczniejsza) kapusty drobno posiekanej w kostkę, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia (można dać inny tłuszcz).
Do sosu: koncentrat pomidorowy, papryka słodka, rosół drobiowy "Winiary", papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować wałeczki 3 na 5-7 cm. Lekko rozpłaszczyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Nie przypalić. Przełożyć do dużego garnka. Tłuszcz z patelni zalać gorącą wodą i zlać do garnka. Woda musi przykrywać kotleciki. Dodać rosól drobiowy, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku odrobiną papryki ostrej. Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia garnek.
Jak podawać?
Przygotowanie ok. 10 min. Smakuje jak gołąbki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8-12 szt. |
Kaloryczność | duża |
Autor | Ludwik |