Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pianka: 50 dag sera białego mielonego, 1 śnieżka, 1/2 l smietany kremówki, 2 galaretki cytrynowe Winiary, 1 szklanka cukru, dżem brzoskwiniowy.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników upiec biszkpot. Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Podzielić na dwie części. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jedną galaretkę tężejącą. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać drugą tężejącą galaretkę.Masę śmietankową i serową wymieszać. Biszkopt nasączyć trochę np. wodą z cukrem i aromatem waniliowym. Posmarować wg uznania dżemem brzoskwiniowym, na to wyłożyć masę serowo-śmietankową. Polać polewą czekoladową gotową lub przygotowaną samodzielnie. Smacznego!
Uwagi:
To jest bardzo pyszne ciasto, delikatne, nie za słodkie, takie akurat, szczerze polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Wiola |