Składniki:
wieprzowina bez kości - solidna porcja, 1-1,5 kg, chuda,
4 długie kabanosy wieprzowe,
sól, pieprz, papryka, majeranek, zioła wg uznania,
czosnek, cebula, 2 suszone grzybki,
oliwa z oliwek (albo inny tłuszcz do smażenia).
Jak przyrządzić?
Mięso przyprawiamy, można stosować różne marynaty (ja zdecydowanie używam tylko soli, pieprzu, papryki, majeranku i czosnku). Obkładamy cebulą. Potrawa jest najlepsza, gdy mięsko nasiąknie aromatami w chłodnej lodówce przez parę godzin. Największy kłopot jest ze zrobieniem odpowiednich "otworów" w mięsie. Cóż, trzeba próbować. Ja używam do tego długiego, cienkiego noża, ale wiem, że są także grube szpikulce, które są pewnie pomocne.Upychamy kabanosy w otwory. Jeśli wystają - nie ma problemu, obcinamy, jak już się mięso usmaży. W garnku obsmażamy z każdej strony, dodajemy odrobinę wody, grzybki i dusimy ok. 1 h. Pokrojone w plastry można jeść na ciepło i na zimno (bardzo dekoracyjne).
Jak podawać?
Często po doodaniu odrobiny mąki powstaje aromatyczny sos - wtedy można jadać z ryżem, ale najlepszy efekt - na zimno, w plasterkach, na talerzu z różnymi wędlinami, polecam na imprezy.
Uwagi:
Nie żałować majeranku, czosnku i papryki. Uważać za to na sól, bo kabanosy są słone.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Mania P-ń |