Składniki:
- 4 piersi kurczaka,
- 3 czerwone grejpfruty,
- 1 średnia cebula,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kroimy mięso na kawałki, wyciskamy sok z grejfrutów, kroimy cebulę, całość wrzucamy do naczynia i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin. Tuż przed smażeniem solimy i pieprzymy mięso (musimy wyciągnąć kawałki), zostawiamy na około 30 min. Smażymy na patelni, na dość dużym ogniu. Jak tylko piersi są gotowe, wlewamy grejfrutową marynatę i dusimy na małym ogniu aż zniknie nam cebulka.
Potrzebne przybory:
Wyciskacz do cytusów, miska, głęboka patelnia.
Uwagi:
Najlepiej podawać z ryżem. Potrawa ma bardzo delikatny smak, mięso rozpływa się w ustach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | MAGDALENA |