Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Masa:
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1,5 cytryny
2 szklanki wody
Lukier:
sok z 1,5 cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Ciasto: Białaka ubić z cukrem. Ubijając dodawać po 1 żółtku, po 1 łyżce wody. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać- najlepiej mikserem. Piec ok. 40 minut w temaperaturze 180 stopni.
Masa: Jajka ubić z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę, sok i skórkę, masło. Na małym ogniu gotować aż masa zgęstnieje.
Placek przekroić na pół, na pierwszą połowę wyłożyć masę, położyć drugą część placka, na to lukier. Wszystko należy zawinąć w folię i poczekać kilka godzin.
Uwagi:
Jest to porcja na prodiż. Ja do lukru dodaję jeszcze około 0,5 szklanki wody. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre, odkąd je zrobiłam pierwszy raz gości obowiązkowo na stole podczas każdej uroczystości. No a biszkopt jest bardzo puszysty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | velvet07 |