Składniki:
- 4 jabłka,
- 250g francuskiego ciasta (mrożonego),
- żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- 50g pokrojonych migdałów,
- 4 łyżki miodu.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Wykroić z niego 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku każdego kwadratu ułożyć obrane i wydrążone jabłko - wcześniej napełnić je migdałami i miodem. Złożyć po przekątnej rogi, zlepić. Środek przykryć krążkiem z ciasta. Powierzchnie posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem. Jabłka piec 10 minut w 200st.C. Potem zmniejszyć do 180st.C i piec kolejne 10 minut. Pycha!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | aguś |