Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 1 kostka palmy,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 dkg drożdży,
- marmolada do rogalików,
- cukier puder do lukru.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier, rozpuszczoną palmę, zagrzane mleko, płynne drożdże (pokruszyć do szklanki, dodać 2 łyżeczki cukru i mieszać). Zagnieść ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i włożyć do zimnej wody(gdy wypłynie - jest gotowe). Wałkować cienko, kroić na kwadraty, na jeden róg położyć marmoladę, zwijać po skosie, końce zlepić razem. Kłaść na blachę wysmarowaną tłuszczem, piec na złoty kolor w temp. 160-180st. Po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Jak podawać?
Najlepiej podawać do kawusi.
Uwagi:
Na blachę kłaść w odstępach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gosia |