Składniki:
- 6 płatów śledziowych a la matjas,
- 3 nieduże ogórki kiszone,
- 2 średnie cebule,
- 1 twarde jabłko,
- 10 dag zielonego groszku konserwowego,
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 50 ml majonezu.
Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć przez 2 godz w zimnej wodzie. Osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Ogórki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Powyższe składniki połączyć, dodać osączony z zalewy groszek i majonez wymieszany ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na min 2 godz. Dodatkowe informacje:Można podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Bahus |