Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mąki tortowej
Masa:
- 2 opakowamia galaretki cytrynowej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 puszka ananasów
- 1 kostka masła
- 1 szklanka wody
Jak przyrządzić?
1. Oddzielamy żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę. Następnie po trochu dosypujemy cukier. Gdy piana jest już należycie ubita, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe smarujemy prostokątną blachę masłem, ale tylko samo dno!
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-45 minut.Biszkopt ma być rumiany. Po wyjęciu z piekarnika nie wolno wyjmować go od razu, gdyż może opaść.
2. Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę soku ananasowego z puszki i dopełniamy drugą szklanką, tyle że wody, i gotujemy.
Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy trochę się podgotują wlewamy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i dalej mieszamy.
Wyłączamy ogień i wrzucamy kostkę masła.Mieszamy aż do rozpuszczenia.Ananasy kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do masy.
3. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą ananasową.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Mikser, prostokątna blacha, wysoki garnek.
Jak podawać?
Placek kroimy na małe kawałki posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
Placek jest niezwykle łatwy do wykonania i nigdy nie robił mi niespodzianek. (Chyba że smakowych-za każdym razem był coraz lepszy!!!)
Gorąco polecam!!!
Piszcie do mnie z komentarzami!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Natasza Z. |