Składniki:
- 1,5 worka ryżu,
- 250 ml białego, półsłodkiego wina,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 300 g cukinii,
- 1 duża cebula,
- 30 g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Cebulę i cukinię obrać (cukinię niekoniecznie), pokroić i podsmażyć na osobnych patelniach, na połowie masła. Do cebuli wsypać ryż i prażyć przez 2 minuty. Następnie dolewać stopniowo bulion zmieszany z winem, czekając aż wlana porcja zostanie wchłonięta przez ryż (tak dusimy w sumie około 20 minut). Po tym czasie dodać cukinię, śmietanę, resztę masła i starty ser zółty.
Potrzebne przybory:
2 patelnie, tarka.
Uwagi:
Podawać na ciepło, najlepiej z lampką wina użytego w potrwawie:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | latea |