Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru,
- niepełna szklanka mąki torotowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- puszka anansów,
- 1 budyn smietankowy,
- małe masło roślinne,
- 1 łyzka cukru,
- 2 łyzki cukru pudru,
- 1 szklanka zimnej wody.
Placek kokosowy:
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru,
- 20 dkg wiórek kokosowych.
Jak przyrządzić?
Pieczemy biszkopt (w prostokątnej blaszce).Placek kokosowy: biała ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy, na koniec dodajemy wiórka i mieszamy.
Blaszke wyłozyć papierm do pieczenia, papier dokładnie posmarować margaryną i dokładnie wysypać bułka tartą. Wylać masę. Upiec.
Odsączamy na sitku anansy. Sok z puszki i pół szklanki wody, 1 łyżkę cukru zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozprowadzamy budyń, wlewamy do gotojucego się soku, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło roślinne z 2 łyżkami cukru pudru, nastepnie dodajemy po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Do utartej masy dodajemy pokrojone ananasy. Mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Przykrywamy upieczonym plackiem kokosowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | madlen |