Składniki:
- 40 dag mąki pszennej,
- 7 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 margaryna,
- 3/4 szkl. ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- skórka z cytryny,
- bakalie (niekoniecznie),
- polewa.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać jeszcze przez ok.5 min.Następnie wlać letni roztopiony tłuszcz,mleko,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem,dodać cukier wanili.i bakalie.
Piec w temp. 170 C ok. 45min.
Po upieczeniu polac letnią polewą.
Uwagi:
Ciasto można upiec wtedy,gdy w trakcie smażenia pączków zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Gocha |