Bulion z żołądków drobiowych

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg żołądków drobiowych (najlepiej indyczych),
- włoszczyzna (ile kto lubi, ja polecam sporo marechwki),
- kostka Knorra rosół,
- kostka Knorra bulion grzybowy,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- wegeta,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, zalewamy w sporym garnku wodą i gotujemy ok. 40 minut. Wodę wylewamy a ostygnięte żołądki kroimy w plasterki (2-3 mm). Znów zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy kostki Knorra. Po ok. 20-30 minutach wsypujemy pokrojone w kostkę warzywka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie "w kulkach" (ile kto lubi). Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie, odlewamy pół kubka wywaru, zmieszane z 2 łyżkami mąki z powrotem do garnka, jeszcze momencik i gotowe :)

Potrzebne przybory:

Duży garnek, nóż, deska do krojenia, otwarte okno w kuchni przy pierwszym gotowaniu ;)

Uwagi:

Świetna, sycąca zupka na zimę. Jeśli ktoś ma pomysły na jej ulepszenie bardzo proszę o komentarze. Smacznego :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Przybliżony koszt10 zł
AutorMacovsky

Bulion z żołądków drobiowych: Podobne przepisy

Bulion z żołądków drobiowych: wypróbuj również

Powiązane Tematy