Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych (najlepiej indyczych),
- włoszczyzna (ile kto lubi, ja polecam sporo marechwki),
- kostka Knorra rosół,
- kostka Knorra bulion grzybowy,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- wegeta,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Żołądki myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, zalewamy w sporym garnku wodą i gotujemy ok. 40 minut. Wodę wylewamy a ostygnięte żołądki kroimy w plasterki (2-3 mm). Znów zalewamy je wodą i gotujemy. Dodajemy kostki Knorra. Po ok. 20-30 minutach wsypujemy pokrojone w kostkę warzywka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie "w kulkach" (ile kto lubi). Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie, odlewamy pół kubka wywaru, zmieszane z 2 łyżkami mąki z powrotem do garnka, jeszcze momencik i gotowe :)
Potrzebne przybory:
Duży garnek, nóż, deska do krojenia, otwarte okno w kuchni przy pierwszym gotowaniu ;)
Uwagi:
Świetna, sycąca zupka na zimę. Jeśli ktoś ma pomysły na jej ulepszenie bardzo proszę o komentarze. Smacznego :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Macovsky |