Składniki:
- 5 gruszek,
- 4 łyżki cukru,
- skórka z cytryny,
- polewa: pół tabliczki czekolady, 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Obrać gruszki nie obcinać ogonka i wydrążyć od strony szypułki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Gotować gruszki w syropie aż wymiękną(nie mogą się rozgotować). Wyjąć z syropu ,ostudzić i ustawić na talerzyku. Czekoladę włożyć do kubka zalać mlekiem. Wstawić kubek w większe naczynie z wodą postawiś na ogniu. Gdy czekolada się rozpuści, oblać nią gruszki i ochłodzić.
Potrzebne przybory:
Talerzyk, kubek, nóż.
Jak podawać?
Podawać potrawę na talerzyku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Marcysia |