Składniki:
- 2 torebki ryżu białego (200g),
- puszka ananasa,
- puszka kukurydzy,
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Ananasa kroimy w kawałeczki, wrzucamy do miski z ostudzonym ryżem, dodajemy kukurydzę i przeciśnięty przez praskę lub b. drobno pokrojony czosnek. Dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy.
Potrzebne przybory:
Miska, garnek na ryż, łyzka, praska do czosnku.
Jak podawać?
W misce z łyżką, znika w mig!
Uwagi:
Wbrew pozorom sałatka jest pyszna, zwłaszcza dla amatorów czosnku do których należę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepła. Nie można przesadzić z majonezem, żeby nie była tłusta w smaku i żadnych przypraw, nawet odrobiny pieprzu!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | natalia |