Ryżanka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 torebki ryżu białego (200g),
- puszka ananasa,
- puszka kukurydzy,
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu.

Jak przyrządzić?

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Ananasa kroimy w kawałeczki, wrzucamy do miski z ostudzonym ryżem, dodajemy kukurydzę i przeciśnięty przez praskę lub b. drobno pokrojony czosnek. Dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy.

Potrzebne przybory:

Miska, garnek na ryż, łyzka, praska do czosnku.

Jak podawać?

W misce z łyżką, znika w mig!

Uwagi:

Wbrew pozorom sałatka jest pyszna, zwłaszcza dla amatorów czosnku do których należę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepła. Nie można przesadzić z majonezem, żeby nie była tłusta w smaku i żadnych przypraw, nawet odrobiny pieprzu!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt5 zł
Autornatalia

Ryżanka: Podobne przepisy

Ryżanka: wypróbuj również

Biegunka

... od bananów, sucharów, ryżu, kurzej piersi przygotowanej na parze, rozgotowanych jabłek i puree ziemniaczanego. Można stosować ryżankę (zagotować 1 filiżankę ryżu w 6 filiżankach wody przez ok. 45 minut ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... makaron, ryż albo kaszę z warzywami i smażonym tofu. Owsiankę (bezglutenową), gryczankę, jaglankę lub ryżankę z owocami. Nawet solidny kawałek ciasta, np. marchewkowego lub buraczkowego, może posłużyć ...

dawno temu

Powiązane Tematy