Składniki:
- 3-4 ziemniaki,
- 3-4 małe cukinie (kabaczki) - wtedy nie trzeba usuwać gniazd nasiennych,
- 3-4 cebule,
- 1 szklanka ziaren ciecierzycy,
- 4 łyżki oleju,
- 60-70 dkg mięsa gulaszowego z indyka,
- ½ szklanki makaronu ryżowego (w kształcie ziaren ryżu),
- duży koncentrat pomidorowy,
- 1 duży pęczek pietruszki zielonej,
- 1 duży pęczek koperku,
- 1 duży pęczek mięty świeżej lub 4 woreczki ekspresowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 strąki papryki ostrej (czuszki),
- sól,
- pieprz do smaku,
- cytryna,
- bagietka.
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę namoczyć na noc.Do dużego garnka wsypać odcedzoną ciecierzycę, mięso gulaszowe i pokrojone w drobną kosteczkę tak jak na sałatkę jarzynową ziemniaki, cebule i cukinie. Zalać wodą, dodać olej i cynamon. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę mieloną. Gotować ok. 40 min. Dodać makaron ryżowy, koncentrat pomidorowy, strąki papryki, gotować jeszcze 30 min. Dodać posiekaną zieleninę: pietruszka, koperek i miętę (albo całe saszetki ekspresowe, które po ugotowaniu zupy należy wyjąć z garnka, aby się nie rozsypały). Na koniec jeszcze doprawić ma być bardzo ostra.
Potrzebne przybory:
Duży garnek.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach lub w głębokich talerzach z bagietką lub innym pieczywem.Do zupy można dodać sok z cytryny do smaku.Smacznego!
Uwagi:
Podawać z bagietką i jeżeli ktoś lubi wycisnąć na talerz z zupą sok z cytryny ( pokroić w ósemki ). Pycha!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Funia |