Składniki:
- banany,
- kiwi,
- sok z cytryny,
- (miód, pomarańcze, i rodzynki, 100 g wódki, lub koniaku jeśli masz, na to ochotę).
Jak przyrządzić?
Obierz banany i pokroj je w talarki, a je jeszcze na pół. Obierz kiwi i pokroj w kosteczkę w proporcji: półtory banana 1 kiwi. Możesz też dodać do tego pomarańcze, lub mandarynki, rodzynki, trochę miodu - jeśli akurat masz. Skrop to sokiem z cytryny, a jeśli lubisz ostre sałatki dodaj jeszcze kieliszek koniaku, lub wódki. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, a potem wcinaj. W mojej wersji podstawowej jest banan, kiwi i cytryna. To wystarczy by poczuć niebo na podniebieniu i się nasycić na kilka godzin.
Potrzebne przybory:
Miska, deska, nóż i łycha do wcinania i mieszania.
Uwagi:
Pychota o każdej porze dnia i roku, a robię tą sałatkę nawet na kampingu i na środku Bałtyku również gdy skończy się już gaz w butli.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | piegu |