Składniki:
ok. 30 większych precelków (bez kryształków soli) lub małych paluszków, tabliczka białej czekolady lub biała polewa czekoladowa gotowa.
Jak przyrządzić?
Do wyższego naczynia wlać wodę i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć włożyć do niej półlitrowy garnuszek z połamaną tabliczką czekolady. W takiej kąpieli rozpuścić czekoladę od czasu do czasu mieszając, następnie, po uzyskaniu gładkiej masy wyjąć garnuszek i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa zacznie z powrotem gęstnieć zanurzać w niej precelki i odkładać na talerz lub papier do pieczenia aby masa na nich zgęstniała. Jeżeli użyjecie polewy (proponuję delectę) przygotujcie ją w/g przepisu a następnie rozetnijcie róg torebki i wylejcie polewę na precelki. I nie jesć zanim nie zastygnie :) Smacznego!
Potrzebne przybory:
Dwa garnki; jeden większy, drugi półlitrowy, papier do pieczenia lub talerz.
Jak podawać?
Można podać do kawy lub jeść po prostu samo. Jest to bardzo smaczna i łatwa do wykonania przekąska. Dzięki połączeniu precelków i czekolady ma ciekawy słono-słodki smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | shamrock |