Składniki:
- 500g świeżej słoniny,
- 250g łopatki lub karkówki,
- 2 cebule,
- 4-85 ząbków czosnku,
- mielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Słoninę zmielic w masznce. Wrzucic do dużego rondla, wlac szklanke wody. Podgrzewac czasem mieszając, aż skwarki będą przeźroczyste. Mięso opłukac, usunąc żyły i błony. Pokroic w drobną kostkę i dodac do roztopionego tłuszczu. Smażyc godzinę, czasami mieszając. Cebulę obrac, drobno posiekac i dodac do rondla z tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotego koloru, garnek zestawic z ognia. Dodac pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszac i przelac do kamiennego naczynia. Odstawic w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Jak podawać?
Podawac ze świeżym chlebkiem, najlepiej ciemnym. Pycha :-)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | aguś |