Smalczyk wyborowy

Przepis kulinarny

Składniki:

- 500g świeżej słoniny,
- 250g łopatki lub karkówki,
- 2 cebule,
- 4-85 ząbków czosnku,
- mielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Słoninę zmielic w masznce. Wrzucic do dużego rondla, wlac szklanke wody. Podgrzewac czasem mieszając, aż skwarki będą przeźroczyste. Mięso opłukac, usunąc żyły i błony. Pokroic w drobną kostkę i dodac do roztopionego tłuszczu. Smażyc godzinę, czasami mieszając. Cebulę obrac, drobno posiekac i dodac do rondla z tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotego koloru, garnek zestawic z ognia. Dodac pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszac i przelac do kamiennego naczynia. Odstawic w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Jak podawać?

Podawac ze świeżym chlebkiem, najlepiej ciemnym. Pycha :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
Autoraguś

Smalczyk wyborowy: Podobne przepisy

Smalczyk wyborowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy