Składniki:
`1 szklanka cukru
`1 i 3/4 szklanki mąki
`1 tyżeczka proszku do pieczenia
`1/2 kastki margaryny
`margaryna do wysmarowania blachy
`bułka tarta do wysypania blachy
`0,5 kg jabłek (najlepiej szarą renetę, ponieważ się nie "rozpaża")
`4 jajka
Jak przyrządzić?
1) *Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, *pokrój jadłka w grube plasterki, *posmaruj formę margaryną i wysyp ją bułką tartą, *roztop 1/2 kastki margaryny w rondelku2) Ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy.3) Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.4) Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.5) Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka.6). Wkładamy do rozgrzanego piekaknika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min.
Potrzebne przybory:
Rondelek, forma o wymiarach 25 x 35 x 5 cm, mikser, nóż.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | madziers |