Składniki:
- 30 - 50 dkg mięsa mielonego (wp.-woł.),
- 3 zupki chińskie (pikantne),
- papryka czerwona duża,
- 20 dkg pieczarek,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- imbir,
- sos sojowy (ew. maggi),
- sól.
Jak przyrządzić?
Wyjmujemy makaron z zupek, wkładamy do miski, starając się nie kruszyć go za bardzo, dodajemy przyprawy z torebek (wszystkie) i zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, przykrywamy, odstawiamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pieczarki w plasterki, marchewki w cienkie plasterki, cebulę kroimy na 8 cząstek. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, powinna lekko się zrumienić, oraz czosnek, następnie dodajemy mięso - również rumienimy, dorzucamy marchewkę - smażymy chwilkę, paprykę i pieczarki na końcu. Smażymy mieszając, na dość silnym ogniu. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem. Gdy warzywa stracą surowy posmak, ale będą jeszcze w miarę chrupkie - wrzucamy napęczniały makaron z zupek. Smażymy wszystko razem do odparowania wszelkich płynów. To wszystko!
Potrzebne przybory:
Najlepiej wok, ale wystarczy także spora patelnia, nóż, deseczka, dwie "prawe ręce" i dobre chęci :)
Jak podawać?
Gorącą!!!
Uwagi:
Szybko, tanio, inaczej... i można się najeść! ;)))))
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LATRAVIATTA |