Składniki:
Spód biszkoptowy (upiec wg swojego przepisu, albo kupić gotowy).
- 400 ml śmietany (w zielonym kartoniku),
- 1 biała czekolada,
- 2 szt. Śnieżki,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100g migdałow w płatkach,
- 1 gorzka lub deserowa czekolada,
- 1/4 kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
Śmietanę zagotować z białą czekoladą ciągle mieszając, żeby nie przypalić.Wystudzić(musi być bardzo zimna), a potem ubić ze Śnieżkami.Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Płatki migdałowe przyrumienić na suchej patelni (najlepiej teflonowej). Wystudzonymi płatkami posypać masę kokosową. Płatki polać polewą pzygotowaną z rozpuszczonej margaryny i gorzkiej czekolady. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
Potrzebne przybory:
To co zawsze: garnek duży (2,5l) i mały (0,5l), miska, mikser, łyżki do mieszania, patelnia.
Jak podawać?
Pokroić na kawałki i podawać wychłodzone.
Uwagi:
Do masy kokosowej można dodać kieliszek Adwokatu.Płatki migdałowe bardzo szybko się przypalają, więc trzeba uważać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | awa |