Składniki:
Spód biszkoptowy (upiec wg własnego przepisu lub kupić gotowy).
- 350-400g sera śmietankowego,
- 1 szklanka cukru-pudru,
- 2 galaretki cytrynowe,v- 0,5 l śmietany kremówki,
- do polania wierzchu można użyć gorzkiej czekolady lub galaretki o dowolnym smaku.
Jak przyrządzić?
Ser utrzeć z cukrem-pudrem (końcówkami do ubijania)mikserem. Dodać 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 szklance wody (wystudzone) i dobrze wymieszać. Na końcu ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Masę polać rozpuszczoną czekoladą lub dowolną galaretką. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, łyżka i naczynie do galaretki.
Jak podawać?
Wychłodzoną.
Uwagi:
W przypadku polania masy serowej galaretką, można pod galaretkę wyłożyć pokrojone w plasterki banany (lub inne owoce).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | awa |