Składniki:
- farfalle - kokardki,
- 1 cukinia,
- łyżka masła,
- parmezan.
Jak przyrządzić?
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cukinię, zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut, często sprawdzając, czy cukinia nie jest za miękka! Ciężko ją upilnować, ideałem jest, żeby skórka była lekko chrupiąca, a miąższ miękki, ale wciąż sprężysty. Całą zawartość rondla wylać na gorące, niehartowane zimną wodą farfalle, i podsypać parmezanem.
Jak podawać?
Mnie najbardziej pasuje miseczka albo głęboki talerz.
Uwagi:
Posta rzecz, a cieszy.UWAGA! Cukinia musi być jak najmniejsza, najlepiej wielkości ogórka. Ciężko o takie, ale mnie się często udaje. Teoretycznie zamiast masła można do duszenia użyć oliwy, ale... Hm. Makaronu najlepiej nie hartować zimną wodą, jedynie porządnie odcedzić. Dzięki temu masło nie będzie się "ześlizgiwać", a parmezan bez problemów się rozpuści.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Kicha |