Składniki:
- makaron jakis grubszy /żadne nitki i in. tego typu/ 250-300 gramów,
- serek pleśniowy najlepiej Dor Blue ew. polski Lazur 200 gramów,
- troche pieprzu biłego /tak do smaku/.
Jak przyrządzić?
No wiec tak:1. wstawiamy sobie wode na makaron, solimy ja troche standardem2. w miedzy czasie serek kroimy w kostke taką nie za duzą3. woda sie na makaron zagotowała, wrzucamy, gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente ma być! nie za długo!4. makaron sie nam zagotował, odlewamy z garnuszka wode, /makaron zostawiamy w srodku/ chwile go odparowujemy,5. wrzucamy ser i na małym ogniu podgrzewamy, aby serek sie stopił z miare równo TRZEBA MIESZAC CZESTO6. jak sie serek ładnie stopi i dotrze do wszystkich zakamarków makaromu można zdjąć z ognia i rozkładac na talerze.7. posypac pieprzem do smaku białym
Potrzebne przybory:
Garnek, do maklaronu, łyzka do mieszania, deseczka do krojenia.
Jak podawać?
PODAWAC GORĄCE!!!
Uwagi:
Z pieprzem białym proponuje skromnie, bo jak go bedzie za duzo, to cała potrawa straci smak. Lepiej jeszcze troszke go dosypac, niz miałoby go byc za dużo.Ogólnie proponuje do picia wino czerwone pół wytrawne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gośka |