Składniki:
1. golonki - w zalezności od pojemności żołądków docelowych, ale raczej większe niz mniejsze,
2. 2-3 duże marchewki,
3. 2 pietruchy (korzeń),
4. seler średniej wielkości,
5. cebule - kilka,
6. czosnek - nawet cała główka
7. kostki rosołowe - ilość zależ od ilości i wielkości składnika głównego, liść laurowy, ziele anielskie.... i tym podobne rosołowe przyprawy
8. ciemne piwo - ilość zależy od ww składnika i od tego, czy przygotowujac potrawę lubimy "podkręcić" fantazję.... ja lubię więc - 2 butelki a 0,5 l Potrera...
9. ciemny miód (może być gorczycowy lub spadzowiy, albi każdy dostępny...)
10. gorczyca mielona
Jak przyrządzić?
ostrzegam z góry, iz w pierwszym rzedzie nalezy uzbroić się w cierpliwość i czas.... czyli albo się zakochać (determinacja do poświęćen wzrasta wprost proporcjonalnie do siły uczucia), albo wziąć urlop (to dla pracujących)a zatem, gdy mamy już i determinację i czas to:1. wybieramy ładne nieprzerośnięte zbytnio golonki (mój rekord to 12 szt...) ale powiedzmy 4 sztuki do 40 dkg2. sierść opalamy nad gazem lub świecą (trochę archaiczne)- to najlepszy sposób depilacji...3. dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a potem do odpowiedniej pojemności gara i...4. zalewamy zimna wodą, do której wrzucamy dostepna włoszczyznę + kostki rosołowe i przyprawy...5. jak się to wszystko zacznie gotować należy zmniejszyć temperaturę i gotować jakieś 2 godziny6. całość, ze wszystkim należy zostawić na całą noc (zakładam, iż gotujemy wieczorem, w pitątek, po pracy) w gorącym rosole7. następnego dnia wyciągamy mięso i warzywa i układamy na blasze bądź w brytfannie8 przygotowujemy TO COS:a) piwo 0,5 l wlewamy do rondelka,b) delikatnie podgrzewając dodajemy miód - wg uznania, ale trzeba zeby nie za dużo bo niektóre samce się krzywią, że za słodkiec) nadal podgrzewając dodajemy gorczycę - rzadko można spotkać sproszkowaną - więc nalezy sproszkowac ją własnoręcznie w młynku bądź moździerzu9. blaszke z mięsem wkładamy do piekarnika i podpiekając polewamy TYM CZYMS co jakiś czas aż do wyczerpania zapasów10. należy uważać, by nie przypiec zbytnio skórki, bo zawiedzie to amatorów tego przysmaku, obracać co jakiś czas i podlewać...
Potrzebne przybory:
Duży gar, brytfanna, bądź blaszkaporter.
Jak podawać?
Efektownie wygląda podane na sposób chłopski: na grubej desce (raz serwowałam na surowym brzozowym krążku), obłożone warzywami z rosołami zapieczonymi wraz z mięsem.Chrzan, musztardę i borówki w małych kamionkowych miseczkach a kapustę i puree w makutrze.Wódkę - wiadomo.
Uwagi:
Podawać z puree z groszku, młodą kapustką zasmażaną i dobrze zmrożoną wódką - gwarancja potwierdzenia zasady, że przez żołądek do serca, no chyba, że wybranek jest weganem...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | szatan |