Golonka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1. golonki - w zalezności od pojemności żołądków docelowych, ale raczej większe niz mniejsze,
2. 2-3 duże marchewki,
3. 2 pietruchy (korzeń),
4. seler średniej wielkości,
5. cebule - kilka,
6. czosnek - nawet cała główka
7. kostki rosołowe - ilość zależ od ilości i wielkości składnika głównego, liść laurowy, ziele anielskie.... i tym podobne rosołowe przyprawy
8. ciemne piwo - ilość zależy od ww składnika i od tego, czy przygotowujac potrawę lubimy "podkręcić" fantazję.... ja lubię więc - 2 butelki a 0,5 l Potrera...
9. ciemny miód (może być gorczycowy lub spadzowiy, albi każdy dostępny...)
10. gorczyca mielona

Jak przyrządzić?

ostrzegam z góry, iz w pierwszym rzedzie nalezy uzbroić się w cierpliwość i czas.... czyli albo się zakochać (determinacja do poświęćen wzrasta wprost proporcjonalnie do siły uczucia), albo wziąć urlop (to dla pracujących)a zatem, gdy mamy już i determinację i czas to:1. wybieramy ładne nieprzerośnięte zbytnio golonki (mój rekord to 12 szt...) ale powiedzmy 4 sztuki do 40 dkg2. sierść opalamy nad gazem lub świecą (trochę archaiczne)- to najlepszy sposób depilacji...3. dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a potem do odpowiedniej pojemności gara i...4. zalewamy zimna wodą, do której wrzucamy dostepna włoszczyznę + kostki rosołowe i przyprawy...5. jak się to wszystko zacznie gotować należy zmniejszyć temperaturę i gotować jakieś 2 godziny6. całość, ze wszystkim należy zostawić na całą noc (zakładam, iż gotujemy wieczorem, w pitątek, po pracy) w gorącym rosole7. następnego dnia wyciągamy mięso i warzywa i układamy na blasze bądź w brytfannie8 przygotowujemy TO COS:a) piwo 0,5 l wlewamy do rondelka,b) delikatnie podgrzewając dodajemy miód - wg uznania, ale trzeba zeby nie za dużo bo niektóre samce się krzywią, że za słodkiec) nadal podgrzewając dodajemy gorczycę - rzadko można spotkać sproszkowaną - więc nalezy sproszkowac ją własnoręcznie w młynku bądź moździerzu9. blaszke z mięsem wkładamy do piekarnika i podpiekając polewamy TYM CZYMS co jakiś czas aż do wyczerpania zapasów10. należy uważać, by nie przypiec zbytnio skórki, bo zawiedzie to amatorów tego przysmaku, obracać co jakiś czas i podlewać...

Potrzebne przybory:

Duży gar, brytfanna, bądź blaszkaporter.

Jak podawać?

Efektownie wygląda podane na sposób chłopski: na grubej desce (raz serwowałam na surowym brzozowym krążku), obłożone warzywami z rosołami zapieczonymi wraz z mięsem.Chrzan, musztardę i borówki w małych kamionkowych miseczkach a kapustę i puree w makutrze.Wódkę - wiadomo.

Uwagi:

Podawać z puree z groszku, młodą kapustką zasmażaną i dobrze zmrożoną wódką - gwarancja potwierdzenia zasady, że przez żołądek do serca, no chyba, że wybranek jest weganem...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
Autorszatan

Golonka: Podobne przepisy

Golonka: wypróbuj również

Golonka w piwie

... sposób można przyrządzić treściwe potrawy mięsne. Jednym z najbardziej reprezentatywnych dań zaliczanych do tej kategorii jest – golonka. To propozycja kulinarna ciesząca się uznaniem wśród niemal ... wszystkich mężczyzn. Właściwie przyrządzona ...

dawno temu

Sałatka ze słonecznikiem

... Wydaje się, że nie jest prostym zadaniem znalezienie kogoś, kto kategorycznie nie lubi sałatek. Nawet amatorzy konkretniejszego jedzenia od czasu do czasu obok jedzenia golonek z kapustą albo żeberek ...

dawno temu

Dietetyczny obiad

... na nieco inne jedzenie niż zupa kapuśniak, golonka bądź ciężkostrawne kotlety mielone. Razem z wiosną także w naszych upodobaniach kulinarnych zaczyna dominować zieleń. Przechadzając się między ...

dawno temu

Zupa strogonow

... tak ekstremalnych dań jak żeberka albo golonka wskazać tu można różnego rodzaju treściwe zupy. Jedną z nich jest zupa strogonow. Jeżeli nie masz pojęcia, w jaki sposób ją przyrządzić i chciałabyś dowiedzieć ...

dawno temu

Mięso z kością dwa bratanki?

... Do osteoporozy – ciężkiej choroby cywilizacyjnej – warto podejść poważnie, lecz z rozsądkiem. Wedle badań, sprzyjają jej wszelkie nałogi, a nie łudźmy się, że łatwo je wyeliminować. Tak, jak trudno wielbicielom karkówki i golonki przejść na ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... z ciężkim sosem pieczeniowym oraz nasyconą tłuszczem golonkę i zacząć jeść lekkie potrawy. Dużą grupą dań, dzięki którym nie tylko schudniesz, ale również poczujesz się lepiej są sałatki. Nietrudno ...

dawno temu

Zupa koperkowa

... nie kontrolować ilości i jakości spożywanych posiłków. Warto zatem czasami zrezygnować z ciężkostrawnej i dość kalorycznej golonki czy kotleta schabowego na rzecz jakiejś lekkiej, choć równie ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... bądź golonki jest wręcz nieosiągalny dla współczesnej kobiety oddanej nie tylko obowiązkom domowym, lecz również pracy zawodowej. Z tego powodu powstało wiele wariacji na temat doskonale nam znanych potraw ...

dawno temu

Sos rybny

... Każdy kraj, region, a nawet rodzina posiada produkty, które w szczególny sposób sobie upodobała i traktuje je jako coś zupełnie specjalnego. Niektórzy przepadają za golonką z kapustą kiszoną ...

dawno temu

Zapiekane jabłka

... . Z jednej strony chcielibyśmy się złamać i sięgnąć choć po jedną frytkę albo kęs golonki w piwie, ale doskonale zdajemy sobie sprawę, że podjadanie podczas diety powoduje ostatecznie jej przerwanie ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... Dobry kucharz to nie tylko taki, który potrafi przygotować pyszne żeberka w miodzie albo golonkę w piwie. Znawcy kulinariów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest posiadanie umiejętności łączenia ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... . Co nieco mówią nam także terminy łopatka, mostek, karkówka, żeberka czy golonka. Skąd jednak pochodzi schab? Ten rodzaj mięsa wieprzowego to nic innego jak część mieszcząca się między żeberkami ... podgardle, mniej w boczek i żeberka, a ...

dawno temu

Oktoberfest już za 2 dni!

... dla panów i sukienka z fartuszkiem dla pań. 44099 Podczas tego święta oprócz oddawania się „piwnej uczcie” można skosztować miejscowych specjałów takich jak np. golonka, kiełbasy itp. I oczywiście ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... doboru mięs, warzyw, czy przypraw.Ja polecam Wam dziś dwa przepisy. Zimne nóżki –mięsne Składniki: 30 g nóżek wieprzowych Golonka wieprzowa  -1 sztuka Włoszczyzna (2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka ...

dawno temu

Majowy Festiwal Piwa w Pradze

... gatunków tego złocistego trunku, więc dla prawdziwych piwoszy to nie lada gratka. Do tego goście mogą także skosztować miejscowych przekąsek takich jak np. golonki, czy serdelki. Napoje i jedzenie ...

dawno temu

Chcesz schudnąć? Jedz razem z mężczyzną

... seksowniej – jest różnica w jedzeniu golonki a malutkich pierożków ravioli. Ponadto większość kobiet twierdzi, że będąc na diecie są bardziej atrakcyjne dla mężczyzn. Zdaniem psycholog Joanny Heidtman ...

dawno temu

Przy mężczyznach jemy mniej

... , być może kilogram golonki i nóżki w galarecie niedokładnie uszlachetną romantyczny wieczór, ale nie udawajmy niejadków! Zresztą, czy w ogóle warto się zastanawiać, co zrobi najlepsze wrażenie? Jak wiadomo, najlepiej być sobą i cieszyć się tym, ...

dawno temu

Powiązane Tematy