Golonka w piwie
KAROLINA • dawno temuChoć warzywa i owoce powinny stanowić pokarmy, po które często sięgamy, to jednak wyłączne ich spożywanie nie jest dobre dla naszego zdrowia. Trudno też namówić zwolenników konkretnego jedzenia do jogurtów albo piersi kurczaka gotowanej na parze. Wybór bardziej kalorycznych dań jest jak najbardziej naturalny zwłaszcza wtedy, kiedy następuje znaczne ochłodzenie. Dobrze zatem wiedzieć, w jaki sposób można przyrządzić treściwe potrawy mięsne. Jednym z najbardziej reprezentatywnych dań zaliczanych do tej kategorii jest – golonka. To propozycja kulinarna ciesząca się uznaniem wśród niemal wszystkich mężczyzn. Właściwie przyrządzona może jednak zachwycić aromatem i smakiem niejednego zwolennika zdrowego stylu życia i lekkiego jedzenia. Wzbogać swoją wiedzę kulinarną i zobacz, jak można połączyć dwa ubóstwiane przez mężczyzn produkty, przyrządzając wytworną golonkę w piwie.
Przepisy na golonkę
Golonka to mięso cieszące się dość długą tradycją kulinarną. Istnieje hipoteza mówiąca o tym, że sposób jej przyrządzania został zaczerpnięty z kuchni naszych zachodnich sąsiadów Niemców. Podstawę tej potrawy stanowi część pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. To mięso dość tłuste i tuczące, ponieważ w 100 g mieści się niemal 300 kcal. Nie zwracają na to jednak uwagi wielbiciele pysznej golonki, którzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Kupiona porcja mięsa może być przyrządzana w różny sposób. Przepisy na golonkę przewidują przede wszystkim jej gotowanie lub pieczenie. Możemy się także spotkać z jej wersją peklowaną. Golonka wieprzowa może być także produktem, z jakiego z łatwością zrobimy mięsną galaretę. Istnieje pewien zestaw składników, które dość dobrze się z nią komponują. Wymienić tu należy przede wszystkim chrzan, kapustę kiszoną, groch, musztardę, jabłka czy włoszczyznę. Do tego elitarnego grona coraz częściej zaliczane jest (darzone wielkim zamiłowaniem przez mężczyzn) piwo. Zobacz, jak zaskoczyć swojego partnera konkretnym posiłkiem, i jak zrobić golonkę w piwie.
Przepis na golonkę w piwie
Do przygotowania pieczonej golonki w piwie potrzebujemy:
- 1 dużą golonkę wieprzową,
- 1 dużą cebulę,
- 3 łyżki smalcu wieprzowego,
- 0,5 l piwa jasnego,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- ziarna jałowca.
Krok 1
Golonkę należy dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Następnie należy natrzeć ją solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso na kilka godzin zostawiamy do przemacerowania w lodówce.
Krok 2
Golonkę po wyjęciu z lodówki należy odrobinę obsmażyć ze wszystkich stron na patelni ze smalcem. Kiedy zamkną się już pory w mięsie, można przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie należy podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zalać patelnię piwem, oddając do niego czosnek, liście laurowe i ziarna jałowca. Tak powstałym wywarem powinno być zalane mięso.
Krok 3
Golonka w piwie powinna być pieczona pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 180° C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości mięsa i może być krótszy lub dłuższy od wskazanego.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze