Serniczek na zimno z morelami
SABINA STODOLAK • dawno temuNie masz piekarnika, więc Ka'ak sukri nie wchodzi w grę, a marzy ci się coś słodkiego, czym uraczysz gości na wspólnym obiedzie? Zawsze możesz zdecydować się na deser na zimno.


Smaczny i błyskawicznie przyrządzany sernik na zimno smakuje praktycznie każdemu. Pamiętaj tylko, ze deser na zimno musi odstać swoje w lodówce, przygotuj go więc odpowiednio wcześniej.
Składniki:
— 600 g twarogu homogenizowanego
— 1 opakowanie galaretki cytrynowej
— 150 g suszonych moreli
— 70 g miodu
— 50 g płatków czekoladowych
Przygotowanie:
Suszone morele pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z twarogiem. Przygotuj galaretkę cytrynową według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość gorącej wody potrzebnej do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka będzie wystarczająco wystudzona i zacznie tężeć, wymieszaj ją z przygotowanym twarogiem. Uzyskaną masę nałóż do niewysokich szklaneczek lub salaterek (o średnicy dna mniejszej niż średnica brzegu) i wstaw do lodówki na 2 godz. Potem wyjmij deser ze szklaneczki (pucharka) i połóż na talerzyku wierzchem do dołu. Potem polej to miodem i posyp wiórkami.
źródło:bonapetit.pl

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze