Sernik na zimno z serków homogenizowanych
KAROLINA • dawno temu

Wbrew pozorom to, że nie mamy zbyt dużo czasu ani wielkich umiejętności i wyczucia kulinarnego wcale nie oznacza, że musimy wyrzec się przyjemności gotowania. W historii wielu kuchni świata można znaleźć przepisy proste i szybkie w wykonaniu. Co więcej, obecnie każda z nas szuka sposobu, by ulubioną potrawę zrobić szybciej i uczynić jeszcze smaczniejszą. W ten sposób powstają świetne pomysły, które z łatwością możemy wykorzystać. Przecież chodzi głównie o to, by ułatwiać sobie swoje życie, w tym gotowanie, starając się jednocześnie, by przyrządzane posiłki nie traciły na jakości. Dotyczy to nie tylko dań głównych, lecz także małych przyjemności w postaci deserów. Wcale nie jesteśmy zmuszeni, by korzystać z gotowych mieszanek produktów. Istnieje wiele ciekawych i zachwycających sprytem pomysłów na ułatwianie sobie gotowania. Chcesz poznać jedne z nich? Już teraz poświęć chwilę i przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się, jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych. Znajdziesz w nim także więcej informacji na temat samych serków i przekonasz się, które z nich najlepiej jest wybierać.
Serki homogenizowane
Zanim przystąpimy do omawiania przepisu na sernik na zimno z serków homogenizowanych, dobrze jest zapoznać się lepiej z produktem, w oparciu o który będziemy wskazane ciasto wykonywać. Zwykle serki homogenizowane kupujemy zamknięte w plastikowych pudełeczkach albo wiaderkach, nie zastanawiając się, w jaki sposób trafiają na nasze stoły i jak powstają. Chodzi tu przede wszystkim o zapoznanie się z procesem homogenizacji, który polega na łączeniu ze sobą składników, które w normalnych warunkach nie stworzyłyby jednolitej masy. I tak, w przypadku serków homogenizowanych mamy do czynienia z połączeniem serka twarogowego i śmietanki w różnych proporcjach. Niestety obok tych głównych składników pojawia się wiele innych dodatków gwarantujących nam doznania kolorystyczne czy zapachowe, a nawet mających na celu zagęszczenie konsystencji produktu. Najlepiej jest zatem wybierać produkty jak najbardziej pozbawione jakichkolwiek konserwantów. Dzięki nim bowiem możemy stworzyć szybki sernik na zimno świetnie sprawdzający się w trakcie letnich upałów. Sernik z serków homogenizowanych pozwoli ci na rozkoszowanie się niepowtarzalnym smakiem bez konieczności wkładania w jego przygotowanie dużego wysiłku. Nie trać możliwości i poznaj recepturę na sernik na zimno na serkach homogenizowanych.

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych
Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych będziesz potrzebowała następujących składników:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego.
- 2 galaretki cytrynowe,
- porzeczki czerwone do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, dokładnie mieszając i nie doprowadzając do ich zagotowania. Następnie, gdy ostygną, ale jeszcze nie zaczną tężeć, miksujemy je razem z serkami homogenizowanymi. Masę tę przelewamy do foremek albo blachy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Sernik przed podaniem można ozdobić porzeczkami albo innymi owocami.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze