Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym
OLIWKA . • dawno temuPrzepis na łososiaz parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić:łosoś w sosie pomarańczowym, a jakie wrażenie robi…
Przygotuj:
- 600 g świeżego fileta z łososia
- 1 cm imbiru
- 2 cebulki dymki
- 250 g brązowego ryżu
A na sos pomarańczowy:
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki białego octu
- pół łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczkę oleju sezamowego
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
1. Najpierw powstanie gotowany łosoś, oczywiście gotowany na parze. Ułóż go na jednym piętrze urządzenia i posyp posiekanym imbirem. Wyjmij go dopiero, gdy będzie miękki.
2. Musisz też przygotować brązowy ryż. Pamiętaj, by pozostał al dente.
3. A teraz sos do łososia. Połącz wszystkie składniki i gotuj je tak długo, aż sos pomarańczowy zgęstnieje.
4. W końcu najprzyjemniejsze. Ułóż łososia z ryżem na talerzu, polej pysznym sosem i posyp posiekaną dymką. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze