Pieczona kaczka
DAMIESA • dawno temuSoczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka.
Kaczka z jabłkami
Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki. Przyprawiamy aromatycznymi przyprawami, np. majerankiem, i nadziewamy, związując mięso bawełnianą nitką, aby nadzienie nie wypłynęło. Pod koniec pieczenia kaczkę obkładamy kawałkami jabłek pokrojonych w większe części. Aby nie stała się zbyt sucha, polewamy ją powstałym sosem. Taka kaczka będzie świetnie smakować podana z żurawiną.
Kaczka w pomarańczach
Kaczkę pieczemy w piekarniku w soku z pomarańczy z cukrem i lekko skropioną sokiem z cytryny. Można także wlać go do tuszki. Podajemy z kawałkami tych owoców i przybraną skórką pomarańczy.
Kaczka w winie
Kaczkę przyprawioną solą i pieprzem pieczemy w brytfannie nasmarowanej tłuszczem. Można ją też natrzeć majerankiem. W czasie pieczenia od czasu do czasu polewamy mięso winem wymieszanym z wodą. Dzięki temu nabierze wytwornego aromatu. Przygotowaną kaczkę podajemy z podsmażaną cebulką.
Jaki przepis na kaczkę Wy polecacie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze