Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite
KAROLINA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na pierwszy rzut oka mogą ze sobą nie współgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.
We Francji tarty spotkamy w setkach rodzajów. Charakteryzuje je głównie prostota i oparcie na jednym głównym składniku. Stąd tarty z cukinią, cebulą, różnymi rodzajami sera, wędlin czy przypraw. Wszystkie jednak łączy lekkość i oryginalność.
Jedynym składnikiem który wymaga wcześniejszego, pracochłonnego przygotowania jest ciasto francuskie. Jest ono jednak obecne w postaci gotowej w sklepowych lodówkach.
Ja przedstawię wersję bardziej sytą, która ucieszy polskie podniebienie i może być daniem na elegancką imprezę czy niedzielny obiad.
Zabieramy się więc do przygotowania.
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 2 czerwone cebule,
- parę plasterków szynki,
- 4 jajka,
- śmietana 18%,
- pieprz kolorowy Kamis Specialite,
- sól morska Kamis Specialite,
- musztarda z wędzoną papryką Kamis Specialite,
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Specialite,
- oliwki,
- ser pleśniowy,
- ser mozzarella,
- masło.
Kroimy ser, cebulę, szynkę i oliwki w kawałki o mniej więcej podobnej wielkości, żeby w tarcie zmieszały się równomiernie.
Formę do tarty wykładamy równomiernie ciastem. Wstawiamy ją do podpieczenia do piekarnika rozgrzanego do 200'C.
Cebulę podsmażamy na maśle aż się skarmelizuje.
Przygotowujemy masę jajeczną. Do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę, sól, pieprz, suszone pomidory i dwie łyżeczki musztardy z wędzoną papryką.
Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę. Powinna się z niej wygotować cała woda, żeby potem tarta nie była wodnista.
Dodajemy równomiernie szynkę i oliwki.
Na rozłożone składniki wylewamy jajeczną masę.
Na koniec dodajemy rozkruszony ser pleśniowy i rwiemy mozzarellę. Tartą można parę razy delikatnie wstrząsnąć, żeby masa jajeczna rozlała się równomiernie.
Z pozostałego ciasta francuskiego wykrajamy ozdobną plecionkę.
Tarta wraca do piekarnika i zostaje tam przez 20–25 min, aż całość się dokładnie zetnie.
I smacznego. Do tarty możemy zrobić sałatkę, sprawdzi się jednak doskonale jako samodzielne danie. Jest smaczna na świeżo, na zimno i po podgrzaniu. Nie przechowujcie jej dłużej niż parę dni!
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze