Najlepsze wegetariańskie przekąski
ISABELLE • dawno temuWiele osób mówi, że diety wegetariańskie są zdrowe, a odpowiednio skomponowane, mogą być pełnowartościowe. Inni natomiast twierdzą, że nie można zastąpić mięsa i składników mineralnych w nim zawartych. Prawda to czy mit? Sami wegetarianie odpowiedzą, że oczywiście mit. Przeciwnicy, że prawda. Obiektywnie patrząc, dieta warzywna, jak każda inna, ma swoje plusy i minusy. To fakt, że osoby niejedzące mięsa są bardziej podatne na anemię, ale nie jest regułą, że są na nią skazane. W takim wypadku większość z nich nie dożyłaby czterdziestki! Najważniejszy zatem jest idealny dobór składników.
Jakie składniki z warzyw są najlepsze dla utrzymania zdrowej diety?
Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na ciągłym urozmaicaniu jadłospisu i znajomości zasad łączenia produktów spożywczych. Należy pamiętać, że nieumiejętnie skomponowana dieta wykształci w organizmie niedobory, które z kolei mogą utrudniać przyswajanie niektórych witamin i substancji mineralnych, prowadząc do kolejnych niedoborów. Makarony i kasze najlepiej przyrządzać z roślinami strączkowymi, jajami oraz mlekiem, natomiast ryż świetnie komponuje się z groszkiem, brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Aby wzbogacić smak dań warzywnych warto pokusić się o orzechy, kukurydzę, oraz wszelkiego rodzaju ziarna – np. dyni lub sezamu. Podstawowymi zasadami jest także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw oraz zastąpienie smalcu oliwą z oliwek.
Istnieją jednak takie składniki, które są niezbędne dla naszego organizmu i występują tylko i wyłącznie w mięsie, np. witamina A. Nasz organizm jednak jest w podobnych kwestiach zawodowym oszustem, gdyż potrafi sam tę witaminę wytworzyć, ale potrzebny mu jest do tego karoten. Gdzie go znaleźć? W sałacie, szpinaku, kapuście, botwinie, warzywach czerwonych (papryka, pomidor, buraki), pomarańczowych (marchew, dynia) i żółtych (jasna papryka, fasolka szparagowa, kukurydza). Do tego dodajmy oczywiście owoce. A co z cynkiem czy wapniem? Zawierają je produkty mleczne typu: jajka, orzechy, nasiona, pełne ziarno, rośliny strączkowe.
Najlepsze warzywne przekąski dla wegetarian!
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Wystarczy tylko trochę wiedzy na temat warzyw i owoców oraz fantazja. Wydaje ci się, że bawić się można tylko przy okazji dań mięsnych? Oto kilka przepisów na ciekawe przekąski dla wegetarian:
Chleb razowy na zakwasie
Składniki:
- 4 szklanki razowej mąki pszennej,
- 2 szklanki zaczynu,
- 2 łyżki drożdży,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
Sposób przyrządzenia:
Zacznij od rozmieszania drożdży oraz soli w letniej wodzie, którą następnie wlej do zaczynu. Do mikstury dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania elastycznej konsystencji. Otrzymane ciasto przełóż do 2 blach na babki, które wcześniej delikatnie posmaruj tłuszczem lub po prostu sama uformuj bochenek. Następnie pozostaw w ciepłym miejscu i poczekaj, aż ciasto chlebowe podwoi swoją objętość. Gdy to się stanie, chlebek umieść w piecu nagrzanym do 180°C na 90 minut. Po upływie godziny warto jednak kontrolować stan wypieku. Aby chleb był jeszcze smaczniejszy na dnie piekarnika ustaw płaski garnek wypełniony gorącą wodą. Po zakończeniu procesu wypiekania, pozostaw chleb do ostygnięcia i nie krój go wcześniej, niż następnego dnia.
Koreczki z mozzarellą
Składniki:
- 200 g dobrej, najlepiej włoskiej, mozzarelli w zalewie,
- 200 g małych koktajlowych pomidorów,
- pęczek świeżej bazylii,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich.
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę wyjmij z zalewy, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj, oderwij szypułki. Przekrój je na połówki. Bazylię umyj, osusz i oderwij listki. Na wykałaczki nadziewaj kolejno mozzarellę, złożony na pół listek bazylii, pomidor, kolejny listek i kolejną kostkę mozzarelli. Ułóż koreczki ściśle obok siebie na tacy lub desce i posyp obficie pieprzem, ziołami i solą. Przenieś na czystą tacę i podawaj.
Sałatka Taco
Składniki – sałatka:
- ¼ szklanki gotowanej czarnej fasoli,
- ½ szklanki rzodkiewek (pokrojonych w cienkie plastry),
- 1 szklanka świeżych ziaren kukurydzy,
- ½ awokado (pokrojonego w kostkę),
- 1 szklanka wiśni lub winogron i jedna szklanka pomidorów koktajlowych,
- 2 szklanki posiekanej sałaty,
- 20 pasków tortilli,
- 1 rzepa pokrojona w cienkie paseczki.
Składniki – sos:
- ½ awokado,
- ¼ szklanki świeżego soku z limonki,
- ½ szklanki posiekanej kolendry,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- ½ szklanki posiekanego ogórka,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka soli koszernej,
- ½ szklanki posiekanej papryki.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki do sałatki ułóż na talerzu lub w dużej misce. Połącz wszystkie składniki sosu w miseczce i wymieszaj. Polej nim sałatkę i ciesz się wyśmienitym smakiem wegetariańskiej przekąski!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze