Składniki:
- kaczka - najlepiej wiejska
- 1 papryka czerwona
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- makaron ( mogą być rurki)
- 1 jajo
- mała bułka
- pieprz, sól, papryka ostra, majeranek
Jak przyrządzić?
Z kaczki wybieramy mięso i kości, uważając aby nie uszkodzić skóry - zostawiamy tylko "końcówki" udek (kładę na rancie blatu, tak aby część która ma zostać wystawała po za blat i wale tłuczkiem do mięsa – nie za mocno , tak aby złamać kość)
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone: piecza i paprykę – wysmażamy i doprawiamy pieprzem i solą.
Kacze mięso, podroby (jeżeli takowe były), wysmażone pieczarki z papryką mielimy w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy małą bułkę (namoczoną w mleku i wyciśniętą) i podgotowany makaron (ok. 5min.) Makaronu dodajemy w zależności od tego ile powstało farszu i jak duża była kaczka. (ok. 1/3 opakowania), wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
Zszywamy miejsce gdzie była szyja i nadziewamy kaczą skórę farszem. Farsz musi wypełnić całą skórę (łącznie z udkami), zostawiamy trochę „luzu” aby kaczucha nie pękła podczas pieczenia. Zszywamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i majerankiem.
Pieczemy (często "podlewając") w piekarniku 180C – w zależności od wielkości 45/60 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | moinka |